CLOENDA

Guy Standing

Investigador associat del SOAS (Escola d’Estudis Orientals i Africans) a la University of London i professor honorari de la University of Sydney. Doctor en Economia per la University of Cambridge, és membre de la British Academy of Social Sciences, de la Royal Society of Arts i del Progressive Economy Forum. És cofundador i copresident honorari de la Basic Income Earth Network (BIEN) i entre el 2016 i el 2019 assessorà John McDonnell, membre del Parlament britànic especialitzat en Economia.

Ha estat professor al SOAS i a les universitats de Bath i Monash, així com director del Programa de Seguretat Socioeconòmica de l’Organització Internacional del Treball. Ha exercit d’assessor per a diversos organismes internacionals, fou director d’investigació a la Labour Market Policy Commission del president Mandela i ha implementat diverses proves de renda bàsica. Alguns dels seus llibres són The Precariat: The New Dangerous Class, publicat en 23 idiomes (quarta edició, 2021), The Corruption of Capitalism (tercera edició, 2021), Basic Income: And how we can make it happen (2017) i Plunder of the Commons (2019). El 2020 col·laborà amb Massive Attack en un vídeo basat en el seu llibre Battling Eight Giants: Basic Income Now (2020).

Marcelo Expósito

Artista i crític cultural. Entre les seves publicacions destaquen Walter Benjamin, productivista (Consonni, 2013), Conversación con Manuel Borja-Villel (Ediciones Turpial, S.A., 2015) i Discursos plebeyos (Icaria, 2019). La seva obra ha estat objecte de retrospectives recents a La Virreina Centre de la Imatge (Barcelona), FICUNAM 11 (Festival Internacional de Cine de la Universidad Nacional Autónoma de México) i el Museo Universitario de Arte Contemporáneo (MUAC) de Ciutat de Mèxic.

Ha exposat també en mostres internacionals o en institucions com l’Aperto ’93 de la Biennal de Venècia, la 6a Biennal de Taipei, la Manifesta 8 (Biennal Europea d’Art Contemporani), la Bienalsur de Buenos Aires, el festival Steirischer Herbst de Graz, el Festival Iberoamericano de Teatro (FIT) de Cadis, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), el Museo Reina Sofía de Madrid o el Centro Galego de Artes da Imaxe (CGAI) de la Corunya. Ha participat en moviments socials per la radicalització democràtica des de fa tres dècades i exercí els càrrecs de secretari del Congrés dels Diputats i diputat a les Corts Generals espanyoles durant les legislatures XI-XII (2016-2019).