MÒDUL 2. Ecologismes

Yayo Herrero

© Daniel López Villar

Consultora, investigadora i professora en els àmbits de l’ecologia política, els ecofeminismes i l’educació per a la sostenibilitat. És llicenciada en Antropologia Social i Cultural, diplomada en Educació Social i Enginyera Tècnica Agrícola, amb un Diploma d’Estudis Avançats en Teoria de l’Educació i Pedagogia Social. En l’actualitat és sòcia de Garúa S. Coop. Mad. i docent en diverses universitats espanyoles. És autora o coautora de més d’una trentena de llibres i col·labora habitualment amb diversos mitjans de comunicació.

Arquitectives

Col·lectiu format per Pablo Amor Méndez i Cristina Llorente Roca, arquitectes especialitzats en urbanisme i medi ambient i en gestió urbana i participació ciutadana i delegats espanyols del programa de treball internacional Architecture & Children de la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA). A través del col·lectiu Arquitectives treballen des del 2009 en la divulgació i la transformació de l’arquitectura, els entorns urbans i el paisatge, tant des del disseny com des de la formació, mitjançant una perspectiva participativa, col·laborativa, integradora, ecosistèmica i didàctica. Han impartit cursos universitaris i conferències sobre aquests temes en l’àmbit nacional i internacional (Madrid, Hèlsinki, Weimar, Bucarest, Sofia, etc.). Entre les seves publicacions destaquen Edu y la mejor casa del mundo (autoeditat, 2015), Escola i paisatge de Mallorca (Direcció Insular de Territori i Paisatge. Departament de Territori. Consell de Mallorca, 2020), Guia urbana de l’Eixample de Palma (Palma XXI, 2019) i Ecosistemes urbans (Conselleria de Medi Ambient, 2020), a més d’articles científics i d’opinió en publicacions nacionals i internacionals. www.arquitectives.com

Basurama

Col·lectiu actualment format per Mónica Gutiérrez Herrero, Rubén Lorenzo Montero, Alberto Nanclares da Veiga i Manuel Polanco Pérez-Llantada. Nascut el 2001 a l’Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid, treballa en els camps de l’art, l’arquitectura i el medi ambient, i centra l’àrea d’estudi i d’acció en la ciutat, en els processos productius i la generació de deixalles que aquests processos impliquen i en les possibilitats creatives que susciten aquestes conjuntures contemporànies. Pretén estudiar fenòmens inherents a la producció massiva d’escombraries reals i virtuals a la societat de consum des de noves visions que actuïn com a generadors de pensament i d’actitud. Detecta escletxes en aquests processos de generació i consum que no només plantegen interrogants sobre la nostra manera d’explotar els recursos, sinó també sobre la nostra manera de pensar, de treballar, de percebre la realitat. Utilitza les escombraries en el sentit més ampli com a punt de partida, com a mitjà i com a fi per pensar i construir noves possibilitats. Treball en xarxa, participació activa, posada en valor de recursos locals i creativitat són les claus per desenvolupar projectes de transformació social.

Basurama s’ha convertit en un espai pluridisciplinari en el qual es desenvolupen simultàniament activitats dispars, però amb un enfocament comú. Hi tenen cabuda, juntament amb les arts visuals en la seva més àmplia accepció, tota mena de tallers, ponències, concerts, projeccions i publicacions. També pretén establir una plataforma perquè entrin en contacte i treballin junts personatges de l’entramat social que ocupen llocs molt diferents però que no estan molt allunyats, i es considera un node creatiu-espai de trobada. Han realitzat més de cent projectes en quatre continents, tenen la base a Madrid i una oficina permanent a Bilbao.

Ernest Garcia

Professor emèrit de la Universitat de València, on ha estat catedràtic de Sociologia, director del Departament de Sociologia i Antropologia Social, degà de la Facultat de Ciències Socials i coordinador de l’ESDESOST (grup de recerca en estudis de sostenibilitat). Ha publicat: El trampolí fàustic: ciència, mite i poder en el desenvolupament sostenible (Germania, 1995), Medio ambiente y sociedad. La civilización industrial y los límites del planeta (Alianza, 2004), Transitioning to a Post-Carbon Society: Degrowth, Austerity and Wellbeing (Palgrave Macmillan, 2017) i Ecología e igualdad. Hacia una relectura de la teoría sociológica en un planeta que se ha quedado pequeño (Tirant lo Blanch, 2021). Ha estat membre del comitè de coordinació de la xarxa sobre medi ambient i societat de l’European Sociological Association i president de l’Associació Valenciana de Sociologia.

Luis González Reyes

Doctor en Ciències Químiques. Membre d’Ecologistes en Acció, on va ser durant nou anys coordinador confederal. És soci de Garúa S. Coop. Mad., que es dedica a facilitar les transicions ecosocials promovent pràctiques concretes, formant, investigant i acompanyant processos. En aquests quatre àmbits treballa especialment en temes relacionats amb l’ecologisme, l’economia i la pedagogia. Des d’aquest àmbit és col·laborador habitual de diverses universitats. També treballa a FUHEM, on és el coordinador d’educació ecosocial. Això abasta múltiples tasques, entre les quals destaca l’elaboració d’un currículum amb enfocament eco per a totes les etapes i els materials didàctics. També coordina els menjadors escolars ecològics i saludables. Participa activament en diverses experiències justes i resilients com Entrepatios (habitatge), El Arenero (criança) i Las Carolinas (alimentació). És autor o coautor d’una vintena de llibres sobre diferents facetes de l’ecologisme social. En destaquen En la espiral de la energía (Libros en acción, 2018) i Educar para la transformación ecosocial (Fuhem ecosocial, 2018).

Ivan Murray

Professor del Departament de Geografia de la Universitat de les Illes Balears (UIB). És doctor en Geografia per la UIB i MsC (màster en Ciències) en Sostenibilitat Ambiental per la University of Edinburgh. Ha impartit assignatures de grau o de llicenciatura i de màster als estudis de geografia i turisme. Les seves línies de recerca s’emmarquen en la perspectiva de la geografia crítica, que vinculen les anàlisis des de l’economia política, l’ecologia política i l’economia ecològica. La seva recerca se centra a estudiar les lògiques espacials del capitalisme turístic, les seves contradiccions i els conflictes associats. Entre les seves publicacions destaquen els llibres següents: Geografies del capitalisme balear (UIB, 2012), Capitalismo y turismo en España (Alba Sud Editorial, 2015), Turistificación global. Perspectivas críticas en turismo (Icaria, 2019), Tourism and Degrowth (Routledge, 2020) i #TourismPostCOVID19. Turistificació confinada (Alba Sud Editorial, 2021).

Així mateix, ha publicat nombrosos articles acadèmics. És membre del Grup d’Investigació en Sostenibilitat i Territori de la UIB i del Grupo de Investigación Transdisciplinar sobre Transiciones Socioecológicas de la Universidad Autónoma de  Madrid (UAM). Pertany a l’equip editorial de la revista Scripta Nova i és membre de l’equip de redacció de la revista Ecología Política. També participa en moviments socials ecologistes i anticapitalistes. Entre d’altres, està vinculat al Grup d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) i participà en el col·lectiu Tot Inclòs. També col·labora amb l’organització Alba Sud amb relació a l’anàlisi crítica de la turistificació i la cerca de propostes alternatives contrahegemòniques.

Margalida Ramis

Llicenciada en Física i activista ecofeminista. Ha treballat en els camps de la gestió energètica i les energies renovables, al capdavant de l’Agència de l’Energia de Menorca i de les Illes Balears, i també en l’àmbit de la consultoria en matèria de gestió de residus. Va iniciar els estudis de tercer cicle al Departament de Geografia de la Universitat de les Illes Balears (UIB) com a membre del Grup d’Investigació en Sostenibilitat i Territori (GIST). Ha estat presidenta-fundadora de l’ONG Enginyeria Sense Fronteres de les Illes Balears. Actualment, i des de fa més de deu anys, treballa al Grup d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) com a portaveu i responsable de l’Àrea de Territori, Recursos i per la Transició Ecosocial. En la vessant de la divulgació de l’ecologisme social i polític imparteix tallers i xerrades, participa en cursos i seminaris i col·labora habitualment amb diversos mitjans de comunicació com ara La Directa, Ona Mediterrània Ràdio o el diari Ara Balears, i també amb les associacions Alba Sud i Conca 5.1.