MÒDUL 4. Fronteres

Banu Cennetoğlu

Artista amb seu a Istanbul que es dedica a una àmplia gamma de pràctiques interdisciplinàries. La seva pràctica incorpora mètodes de mapatge, recopilació i arxiu per qüestionar i desafiar les polítiques de la memòria, així com la producció, distribució i consum de la informació. Des del 2007, Cennetoğlu és facilitadora de The List, una col·laboració permanent amb UNITED for Intercultural Action, una ONG de drets humans amb seu a Europa. És la fundadora de BAS, un espai dirigit per artistes dedicat als llibres d’artistes i al material imprès. Ha fet exposicions individuals en institucions com K21 Ständehaus, Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen (Düsseldorf), Sculpture Center (Nova York), Chisenhale Gallery (Londres), Bonner Kunstverein (Bonn), Salonul de proiecte (Bucarest) i Kunsthalle Basel (Basilea). Ha participat a les biennals de Berlín, Istanbul, Liverpool, Gwangju, Atenes i Venècia, així com al Manifesta 8 i al documenta 14. Cennetoğlu és actualment assessora a la Rijksakademie (Amsterdam).

Tania Adam

© Anna Oswaldo Cruz

Periodista i productora cultural, és la fundadora de Radio Africa Magazine. El seu treball explora les migracions, diàspores i músiques africanes al llarg de l’Atlàntic Negre. La seva pràctica multidisciplinària injecta relats alternatius sobre el continent africà i l’heterogeneïtat de la negritud en l’imaginari col·lectiu per tal de donar resposta als interrogants i les dificultats que emergeixen de l’encaix social de les cultures i persones afrodiaspòriques en el territori espanyol i europeu. Presenta i dirigeix Radio Africa a Betevé Radio des del 2018 i ha escrit en mitjans com El Salto Diario, El Crític, La Directa, Africa is a Country, Ctxt o La Maleta de Portbou. A més, ha coordinat i participat en nombrosos debats i conferències en institucions culturals de renom en l’àmbit estatal com el MACBA, CCCB, Born Centre Cultural, Biennal de Pensament de Barcelona, Matadero, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Tabakalera de Donostia, així com també a la Biennal de Fotografia de Bamako (Mali).

Carles Bover

Graduat en Comunicació Audiovisual i especialitzat amb un màster en Documental i Nous Formats i en Distribució i Màrqueting Audiovisual. L’any 2015, Carles Bover s’inicia amb el seu primer curtmetratge documental, Escucha mi mirada, sobre el seu cosí amb paràlisi cerebral. Ha coproduït i codirigit amb Julio Pérez el seu primer llargmetratge documental, Gas the Arabs, 2018, sobre la situació de la Franja de Gaza després de l’últim bombardeig de l’exèrcit d’Israel, així com el seu darrer curtmetratge titulat GAZA, 2017, guanyador del Premi Goya 2019 al Millor Curtmetratge Documental. El 2020 va estrenar el seu primer llargmetratge en solitari titulat Destrucció creativa d’una ciutat, sobre la gentrificació de Palma.

Meritxell Esquirol

Investigadora i analista cultural doctorada en Comunicació, especialitzada en teories crítiques feministes, teories de la representació i economia política. És professora col·laboradora de Sociologia de la Comunicació a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), i des del 2010 coordina el projecte de comunicació per al desenvolupament del Fòrum Comunicació, Educació i Ciutadania, impulsat per Enginyeria Sense Fronteres de les Illes Balears i finançat per la Direcció General de Cooperació del Govern de les Illes Balears. En la seva vessant acadèmica i professional incorpora una anàlisi post/de-colonial, interseccional i comunitària, que desenvolupa processos participatius, col·laboratius i de treball en xarxa. 

Grigri

Plataforma dedicada a la investigació, la creació i la producció cultural que centra la seva àrea d’actuació en el disseny participatiu, la intervenció urbana i els processos comunitaris de caràcter transdisciplinari. Desenvolupa els seus treballs en col·laboració amb altres grups i agents que operen en diversos àmbits de la gestió i la construcció de la ciutat. Les seves propostes es desenvolupen de manera col·laborativa, experimental i situada, en diàleg constant amb el context i l’imprevist. L’experiència compartida i els vincles afectius són la base fonamental per al disseny i la implementació de programes que cerquen promoure un diàleg entre els diversos individus i col·lectius involucrats en el desenvolupament d’accions d’interès comú. Grigri, fundada com a associació cultural el 2016, està formada per la curadora i productora cultural Susana Moliner i l’arquitecte David Pérez.

Marusia López Cruz

Feminista mexicana llicenciada en Etnologia per l’Escuela Nacional de Antropología e Historia i té un màster en Gènere i Desenvolupament per la Universitat de Barcelona (UB). Actualment és codirectora de la Iniciativa Mesoamericana de Defensoras, articulació creada el 2010 per a la protecció integral feminista de defensores dels drets humans i organitzacions davant la violència sociopolítica que es viu a la regió. Va ser directora per a Mèxic i l’Amèrica Central de l’organització internacional feminista Just Associates (JASS). El 1994 va iniciar la seva tasca en organitzacions amb treball en l’àmbit comunitari per tal de promoure els drets de les dones en zones rurals, indígenes i urbanes populars. Posteriorment va ser coordinadora d’Elige, Red de Jóvenes por los Derechos Sexuales y Reproductivos i va formar part de l’organització Consorcio para el Diálogo Parlamentario y la Equidad. És consellera del Fondo Global para las Mujeres i integrant del Patronato del Fondo de Mujeres Calala. El 2013 va rebre el reconeixement Women Have Wings Awards i el 2012 la Medalla Omecíhuatl que lliura l’Instituto Nacional de las Mujeres de México. Entre les seves publicacions més recents cal destacar: Protección Colectiva para defender el territorio (JASS & Fund for Global Human Rights, 2021), La crisis ya estaba aquí (IM-Defensoras, 2020), Caminando más seguras, saberes para nuestra protección (JASS, 2020) i Repensando la Protección, el Poder y los Movimientos (JASS, 2017).

Sandro Mezzadra

Professor de Teoria Política a la Università di Bologna i investigador adjunt al Culture and Society Institute de la Western Sydney University. Ha estat professor convidat i investigador en diversos centres, com ara la New School for Social Research (Nova York), Humboldt Universität (Berlin), Duke University (Durham, Carolina del Nord), Fondation Maison des sciences de l’homme (París), Univerza v Ljubljani, FLACSO Ecuador i UNSAM (Buenos Aires). Durant l’última dècada el seu treball s’ha centrat particularment en les relacions entre globalització, migració i processos polítics, el capitalisme contemporani, així com en la teoria i la crítica postcolonial. És un participant actiu en els debats postoperaistes i un dels fundadors del web Euronomade (www.euronomade.info). Entre les seves publicacions destaquen: Derecho de fuga. Migraciones, ciudadanía y globalización (Traficantes de Sueños, 2005), La condizione postcoloniale. Storia e politica nel presente globale (Ombre Corte, 2008), Un mondo da guadagnare. Per una teoria politica del presente (Meltemi, 2020) i In the Marxian Workshops. Producing Subjects (Rowman & Littlefield, 2018).

Juntament amb Brett Neilson, és autor de La frontera como método (Traficantes de Sueños, 2017) i The Politics of Operations. Excavating Contemporary Capitalism (Duke University Press, 2019). Ha treballat en diversos projectes de recerca europeus i internacionals. Actualment coordina el projecte Horizon 2020 PLUS (Platforms, Labor, Urban Spaces).