El LAP també es proposa, a través del cicle Pantalla LAP i d’altres activitats obertes, aprofundir i abordar temes de rellevància singular al voltant de les temàtiques plantejades en cada mòdul.
MÒDUL 1. REINVENTAR LES INSTITUCIONS, ELS COSSOS AL CENTRE
Projecció cancel·lada
El capital, Costas-Gavras, 2012 (114’)
El director Costa-Gavras descriu la vida de Marc Tourneuil, un banquer que es converteix en director executiu i CEO d’una gran entitat bancària. És un executiu que afronta la greu crisi de la seva organització amb idees renovades. No té escrúpols a emprendre una reestructuració completa de l’entitat ni aacomiadar el 7% o el 8% de la plantilla, els càrrecs més propers inclosos. Tampoc a gastar doblers del banc en capritxos o prostitució. De cada una de les operacions executades, el jove executiu en treu una part important per al seu profit personal.
MÒDUL 2. ECOLOGISMES, IMAGINAR ELS IMPOSSIBLES
Projecció: dijous 17 de març
Ficciones anfibias, María Ruido, 2002 (33′)
Aquesta obra de María Ruido analitza els canvis socials, econòmics i emocionals que les noves condicions de producció han imposat al treball del tèxtil tradicional. Com a cas d’estudi utilitza les ciutats de Terrassa i Mataró, històricament vinculades al sector. Mitjançant la combinació de material d’arxiu, testimoniatges personals i la veu en off de l’artista, es posa en evidència com aquests canvis afecten la vida de les treballadores i extreballadores d’aquestes fàbriques.
Koyaanisqatsi, Godfrey Reggio, 1982 (87’)
Pel·lícula experimental dirigida per Godfrey Reggio. És la primera d’una trilogia que tracta aspectes diversos de la relació entre éssers humans, natura i tecnologia. Descriu l’efecte destructiu del món modern sobre el medi ambient a causa de l’acció humana. És un documental en el qual es mostren imatges d’un gran impacte visual i emocional acompanyades de la música de Philip Glass. El nom del film significa «Vida fora d’equilibri» en la llengua dels hopi, antiga tribu americana que habita l’altiplà central dels Estats Units.
MÒDUL 3. FEMINISMES, LES ALTRES INAPROPIABLES
Projecció: dijous 7 d’abril
No existimos, Ana Solano, 2015 (66′)
La història que conta Ana Solano parteix d’un continu teoricosocial que pretén donar visibilitat a la situació de dones refugiades que cerquen asil i refugi a França i a Espanya. Aquest film documental investiga,a partir de situacions viscudes, el tracte, el compliment de les resolucions d’igualtat adoptades per les Nacions Unides. Aprofundeix en les causes i en les problemàtiques en les quals el gènere és una raó discriminatòria al país d’origen i un afegit més per fer-les invisibles, com el cos femení en alguns països és un instrument de guerra.
MÒDUL 4. DESCONSTRUIR LES FRONTERES, DESCOLONITZAR ELS SABERS
Projecció: dijous 19 de maig
Overseas: esclavas del s. XXI, Sung-A Yoon, 2019 (90’)
Sung-A Yoon realitza un retrat impactant de les dones filipines que es veuen obligades a anar-se’n a l’estranger per guanyar-se la vida com a treballadores de la llar. La directora barreja l’humor negre i la denúncia social, a la vegada que posa en evidència una forma encoberta d’esclavitud moderna. Overseas segueix l’etapa de formació d’un grup que es prepara per fer front a una nova vida lluny de casa. La majoria dels contractes laborals obliguen les dones a passar anys sense poder veure les seves famílies, dones que es queden soles afrontant l’explotació laboral i les agressions de tota mena.
MÒDUL 5. TREBALLS, MULTITUDS PRECÀRIES
Projecció: dijous 16 de juny
Estado de malestar, María Ruido, 2019 (63′)
“El capital emmalalteix el treballador, i després les companyies farmacèutiques internacionals li venen drogues perquè se senti millor. Les causes socials i polítiques de l’estrès queden de banda, mentre que, inversament, el descontentament s’individualitza i s’interioritza”. Mark Fisher, Realisme capitalista.
A partir d’alguns textos de Mark Fisher, Franco Berardi “Bifo” i Santiago López Petit, així com algunes converses amb filòsofs, psiquiatres i persones afectades o diagnosticades, especialment amb el col·lectiu d’activistes InsPiradas de Madrid, Estado de malestar es proposa com a un assaig visual sobre la simptomatologia social i el patiment psíquic en temps del realisme capitalista, sobre el dolor que ens provoca el sistema de vida en què estem immersos, i sobre quins llocs i accions de resistència i/o canvi podem construir per combatre’l.