Palma, 20 de desembre de 2022. El Patronat de la Fundació Es Baluard Museu d’Art Contemporani de Palma aprova el Pla d’Actuació del Museu que, durant l’any vinent, continua amb el desenvolupament de la nova arquitectura institucional a partir del projecte museístic proposat per la directora, Imma Prieto, amb l’excepcionalitat i la internacionalització com a principals objectius.
La presidència del Patronat canvia de titularitat passant del Consell de Mallorca al Govern de les Illes Balears. D’aquesta manera, la presidenta Francina Armengol pren possessió del càrrec per un període de tres anys agafant el relleu de la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera.
EXPOSICIONS
El mes de febrer es presentarà una nova lectura de la col·lecció d’Es Baluard «Sense Rumb. Confrontar la Imago Mundi» comissariada per Agustín Pérez Rubio. En aquesta ocasió la direcció del museu ha fet una proposta concreta, a partir de l’interès a recuperar el llegat medieval i sobretot, en posar l’èmfasi en la importància de ser capaços de, igual que van fer els cartògrafs, imaginar el món. A partir d’aquí, la mostra tindrà com a línia d’investigació la representació i projecció del món en la seva contemporaneïtat a partir de l’Atles (1375) de Cresques Abraham.
La mostra dedicada a Susy Gómez (Pollença, 1964) que també s’obre el mes de febrer, exhibirà un projecte basat en la identitat del subjecte a partir de la interacció entre l’art i l’espiritualitat, qüestionant la posició que ocupa aquest en el món contemporani. Comissariada per Imma Prieto i sota el títol «Memòria per venir», l’artista fa una aposta per la reflexió al voltant de la presa de consciència individual que, en conseqüència, esdevé col·lectiva, explorant i transformant els límits dels propis pensaments i les noves relacions que transcorren entre el cos i el temps.
Al mateix temps, el Museu obrirà una exposició vinculada a la línia de treball amb artistes nascuts o residents a les Illes Balears amb Nauzet Mayor (Las Palmas de Gran Canaria, 1980) que presentarà el projecte «Cos en fuga. Membrana i transició» comissariat per Martí Manen. Per a la mostra, l’artista explora els temes que han ocupat la seva pràctica en els darrers anys —pensar el lloc que ocupa el subjecte en la contemporaneïtat i la seva relació amb l’entorn— on la representació del cos, a través de l’escultura, pateix mutilacions per adaptar-se a les noves condicions de vida.
El mes d’abril, Es Baluard Museu obrirà una retrospectiva, primera al món, fora del seu país d’origen, de l’artista Maria Lai (Ulassai, 1919 - Cardedu, Sardenya, Itàlia, 2013). El museu continua amb aquesta lectura i recerca mediterrània, a partir d’estudi de les manifestacions que tenim més properes. La illenca Maria Lai és una de les figures principals de la història de l’art contemporània italiana. La riquesa de la seva obra no tan sols radica en els significats que se’n desprenen d’ella sinó en la multiplicitat de llenguatges que desenvolupa: brodats, teixits, publicacions de llibres, escultura i art relacional, entre d’altres. La mostra està co-comissariada per Imma Prieto i Maria Alicata.
A partir de juny, l’artista, comissari i investigador Pedro G. Romero (Aracena, Huelva, 1964) desenvoluparà un projecte d’investigació amb l'objectiu de recuperar, visibilitzar i exposar, per primera vegada al museu, la presència gitana en el context balear. La mostra s’articula a partir de la seva investigació en arxius locals i treball de camp en diversos indrets de les Illes.
Des de la fotografia, l’artista Álvaro Perdices (Madrid, 1971), desenvoluparà un projecte a Es Baluard Museu, comissariat per Horacio Fernández i coproduït amb el TEA (Tenerife), amb el què realitzarà un exercici de pensament de noves pràctiques pedagògiques a l’àmbit rural. Des de la consciència de l’ús, l’abús i el canvi constant de l’espai natural, du a terme aquest projecte de formació artística fora de l’espai institucional, a dues escoles: una de Mallorca i l’altre de Tenerife.
El mes de setembre s’inaugurarà el projecte conjunt entre Carles Congost i Jeremy Deller «Music as a foreign Language» comissariat per Tolo Cañellas. A partir de la relació/diàleg, a dues bandes, entre els dos artistes que personalment no es coneixen, però els treballs dels quals tenen molts nexes comuns com que ambdós tracten la política des de i a través de la música, es planteja l’exposició a partir de dos dels vídeos més representatius de cada artista: Abans de la casa/Un biopic inestable a través del sonido Sabadell i Everybody in The Place: An Incomplete History of Britain 1984-92.
També dins el setembre, s’obrirà l’exposició individual de Dora García comissariada per Eva González-Sancho. El projecte esdevé fruit de la investigació situada de l’artista sobre el tema de les milicianes antifranquistes residents a les Illes Balears durant la Guerra Civil Espanyola. La intenció és rastrejar la petjada d’aquestes dones a través de documentació d’arxiu de centres locals i la creació de «situacions» al museu protagonitzades per performers externs i locals.
A octubre arriba la tercera i darrera exposició de l’any dins la línia enfocada a artistes nascuts o residents a les Illes amb un projecte d’Ian Waelder (Madrid, 1993). L’artista presentarà l’exposició individual «even in a Language that is not your own» comissariada per Francesco Giaveri, en la qual proposa metafòricament cossos i veus que atenen a la relació entre la seva genealogia personal, els relats històrics hegemònics i els paral·lelismes que deriven del binomi cos-màquina.
La darrera exposició de l’any l’obrirà l’artista Otobong Nkanga (Kano, Nigèria, 1974) que durà a terme una itinerància en una institució de tres ciutats diferents —València, Palma, Barcelona— on, en el nostre cas, desenvoluparà un projecte site-specific fruit d’un mes de residència a Es Baluard. Comissariat per Imma Prieto, la intenció és posar en diàleg el museu amb la comunitat africana de Mallorca, des de la part més social, a partir de l'artesania local i el fet de treballar col·lectivament materials concrets com, per exemple, la palla i la ceràmica.
Finalment, cal destacar que, a partir del mes de març, el projecte de Daniel García Andújar «Patent de Cors», coproduït amb el Ministerio de Cultura y Deportes i inclòs en la programació de 2022, itinerarà aquest 2023 al Museo Nacional de Antropología (Madrid).
Per la seva banda, el projecte «Jorge Eduardo Eielson. El nus vertical», coproduït amb el TEA (Tenerife) i inclòs també a la programació de 2022, itinerarà al Tenerife Espacio de las Artes durant el 2023.
EDUCACIÓ I PROGRAMES PÚBLICS
Des de l’àrea d’educació es continuarà treballant amb centres educatius, famílies i diferents col·lectius socials. La programació amb centres educatius comptarà amb visites de recorregut i visites taller adaptades als diferents nivells educatius i a la programació expositiva d’Es Baluard Museu, en col·laboració amb Palma Educa de l’Ajuntament de Palma. Incorporam una nova oferta adreçada a educació secundària per tal de donar a conèixer el nostre patrimoni històric en concret, els refugis antiaeris mitjançant una activitat a càrrec de Tomeu Fiol i en col·laboració amb Palma Educa.
Quant a recursos per professorat, comptam, per una banda, amb «Recurs obert», un arxiu digital de propostes educatives amb relació a la Col·lecció del Museu. I, per altra, el programa de formació de professorat, «Cos i gènere: projectes transversals des de l’art contemporani», el qual es treballa en xarxa amb el CEP de Palma i l’ESADIB.
Els mesos d’estiu, s’ofereix la proposta educativa «Vine a refrescar-te a Es Baluard» adreçada a grups d’escoles d’estiu i altres entitats educatives que treballen durant aquest període amb infants i joves.
La programació familiar compta amb els tallers «Família! El dissabte va d’art» que es duen a terme els dissabtes matí entre els mesos d’octubre a maig alternant edats (famílies amb infants de 3 a 5 anys i de 6 a 12 anys). El programa compta amb la col·laboració de la Fundació Guillem Cifre de Colonya
Amb motiu del Dia Internacional dels Museus, el dissabte més pròxim al 18 de maig es fa la cloenda del programa de tallers familiars amb una activitat oberta i participativa per a públic familiar. Enguany amb relació a l’exposició de Maria Lai es farà una crida a la col·lectivitat i a la diversitat de perfils i col·lectius participants.
Al programa social del museu s’inclouen diverses activitats i projectes adreçats a diferents col·lectius com la gent gran, persones vulnerables o professionals i mediadors socials, entre d’altres.
Pel que fa a programes públics durant 2023 tendran continuïtat, per una banda, «Institut de Corpologies Deslocalitzades» (I-CorDes) que reuneix coreògrafs, teòrics i músics que treballen al voltant del cos. Una iniciativa que va començar el 2020 i que encara és vigent. Per l’altra, seguirem amb la programació de presentacions de llibres «Llegim juntxs la contemporaneïtat» que inclou novetats editorials relacionades amb l’art i el nostre temps.
Amb relació al programa expositiu acollirem una jornada sobre els camps de treballs i presoners al voltant de la figura de Deseado Mercadal, clau en l’exposició «Patent de cors» de Daniel García Andújar; un cicle de conferències sobre el món de la cartografia connectada amb la revisió de la Col·lecció del Museu que farà «Imago mundi» i una sèrie de projeccions d’audiovisuals vinculades a la mostra de Maria Lai.
Laboratori d’Art i Pensament (LAP#2) Zona de contacte: reparar les crisis
L’any 2022 s’iniciava el programa LAP. Laboratori d’Art i Pensament d’Es Baluard Museu, concebut com espai de formació i investigació, com a plataforma d'idees i espai de pensament crític des d'on explorar les potencialitats de la pràctica artística i la producció cultural com a dispositius d'intervenció en el canvi social.
La segona edició del LAP (2023) s’ha dissenyat des de l’escolta i l’autocrítica, i s’articula a través d’un format més accessible i igualment intens, en termes de pensar, repensar i entendre l'educació i l'intercanvi de sabers com a elements essencials per a la transformació social. Entre els i les participants dels diferents eixos es troben figures clau del pensament contemporani, l’activisme i les pràctiques artístiques d’àmbit nacional i internacional.
La suma d'aportacions institucionals i recursos propis (522.415,72 € previstos) per a 2023 serà de 2.767.415,72 €. Les aportacions del Govern de les Illes Balears, el Consell de Mallorca, l'Ajuntament de Palma i el Ministeri de Cultura i Esports per a aquest pressupost serà de 2.245.000 €, distribuïts de la següent manera: Govern de les Illes Balears 870.000 €, Consell de Mallorca 700.000 €, Ajuntament de Palma 625.000 € i Ministeri de Cultura i Esports 50.000 €.
Han assistit a la reunió del Patronat de la Fundació Es Baluard Museu:
- Francina Armengol, Presidenta del Govern de les Illes Balears
- Catalina Cladera Crespí, Presidenta del Consell Insular de Mallorca
- Isabel María Busquets Hidalgo, Consellera executiva de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca
- Miquel Company i Pons, Conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura del Govern de les Illes Balears
- Antoni Noguera Ortega, Regidor de l’Àrea de Cultura i Benestar Social de l’Ajuntament de Palma
- Joana Maria Adrover Moyano, 1ª tinenta de Batle i Regidora de l’Àrea de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de Palma
- Marcos Augusto Lladó, director general de Promoció i difusió cultural de l’Ajuntament de Palma
- Maria del Carmen Palomino Sánchez, Directora general de Funció Pública i Administracions Públiques del Govern de les Illes Balears
- Josep Mallol Vicens, Secretari Tècnic de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca
- Catalina Solivellas, directora general de cultura del Govern de les Illes Balears
- Bernardí Roig, artista
- Carmen Serra Magraner, Fundació d’Art Serra
- Miquel Rullán Serra, Fundació d’Art Serra
- Aina Rullán Estarellas, Fundació d’Art Serra
- Imma Prieto Carrillo directora d’Es Baluard Museu d’Art Contemporani de Palma
- Gabriel Planella Domènech, Vocal Assessor del Gabinet Tècnic de la Secretaria General de Cultura i Esport, s’ha connectat telemàticament